Utrustningsmodeller och utrustningar

Utrustningsmodeller

Utrustningsmodellen är ett väldigt viktigt begrepp i Trail, eftersom den är ett samlingsnamn för alla identiska utrustningar. I utrustningsmodellerna sparas alla gemensamma uppgifter för likadana utrustning, så att de inte behöver matas in och sparas separat för varje identisk utrustning.

Modellen iPad Mini 4 har till exempel ett visst utbytespris och en uppskattad användningstid, som när de sparats i modelluppgifterna inte behöver anges separat för varje iPad Mini 4 som organisationen skaffar. I modelluppgifterna sparas också exempelvis bilder och bruksanvisningar, och de syns då automatiskt i uppgifterna för varje utrustning av den modellen.

I Trail finns alltså lika många utrustningsmodeller som det finns olika utrustning. Om det finns flera likadana utrustningar finns för dem endast en modell.

Modellerna underlättar också reserveringen av utrustning. Användaren kan reservera en viss modell och inte en enskild utrustning, om det inte finns behov för ett specifikt exemplar. Det innebär att man kan ta med sig vilken som helst av utrustningna av den aktuella modellen och inte behöver söka en specifik utrustning i lagret när man tar ut utrustningen.

Du ser utrustningsmodellerna under ’Utrustningsmodeller’ på sidan ’Utrustning’.

Utrustning

I Trail kallas alla inventarier som registrerats i systemet för utrustning. Det finns många typer av utrustning, exempelvis programlicenser, möbler, apparater och fordon. De olika utrustningnas typspecifika uppgifter hanteras med typ av utrustning.

Varje utrustning har en modelluppgift i Trail som är lika för alla identiska utrustning. Varje enskild utrustning får också en egen kod med vilken Trail identifierar just det exemplaret. Saldo- och konsumtionsutrustning är undantag. För dem följer man bara med antalet utrustning och inte enskilda exemplar.